Her er opskriften på, hvordan du skriver en perfekt festtale

Der findes intet mere hyggeligt end fester, der byder på en masse personlige taler. Her i artiklen sætter vi spot på, hvad du skal huske på, inden du kaster dig over tasteturet og skriver din næste festale.

Festtaler kan være som fyrværkeri, der formår at sætte fut i festen. Det gælder alt fra jubilæer og runde fødselsdage til bryllupper og konfirmationer. Men hvad skal du egentlig være opmærksom på, hvis du gerne vil skrive en vellykket festtale?

1) Analyser situationen

En god tale er altid tilpasset den situation, den skal holdes i. Derfor er det altid en rigtig god idé at analysere hvem, hvad, hvornår, hvorfor og under hvilke omstændigheder talen skal holdes. For dit valg af tone og anekdoter skal gerne afspejle de mennesker, der skal lytte til din tale. Er det en bryllupstale, du skal skrive, er det vigtigt, at du sørger for, at din tale afspejler det. Din festtale bør derfor tage hensyn til, at bryllupsfesten er en hyldest til kærligheden.

2) Udvælg de bedste anekdoter

Festtaler er lejlighedstaler, der har til formål at hylde festens midtpunkt. Det gør du bedst ved at udvælge de anekdoter, der sætter lys på det positive. Find anekdoter, der viser, hvorfor festens hovedperson er vidunderligt selskab, eller hvorfor brudeparret passer så fantastisk godt sammen. Det handler ikke om at finde så mange anekdoter som muligt, men derimod at udvælge de bedste.

3) Tænk i mundtlighed

Når du holder tale, henvender du dig til festens gæster ved hjælp af din gestik, mimik, kropssprog og dine ord. De bedste talere er dem, der formår at fortælle en god historie – og det gør du nu engang bedst ved at tænke i mundtlige sætninger, der er lette at forstå og afkode. Når du skriver din tale, bør du derfor altid tænke i, hvordan det vil virke, når det siges højt. Forstil dig, at du kun sidder overfor et enkelt menneske, når du skriver din tale. Det er præcis det intime rum mellem to personer, der sidder overfor hinanden, som du gerne skal bevare i din tale.

4) Husk den røde tråd

Hvis en tale ikke har en rød tråd eller klar struktur, kan det være meget vanskeligt at følge med som gæst. Derfor bør du have det som dit primære fokus at få talens dele til at hænge godt sammen. De anekdoter, du har fundet, bør du med fordel få flettet sammen med en indbydende indledning og en tankevækkende afslutning.

5) Humor er ikke et must

Mange uerfarne talere drømmer om at være sjove, når de stiller sig op og holder festtaler. Der skal da heller ikke herske nogen tvivl om, at humor ofte er en af grundingredienserne i en god festtale. Hvis du gerne vil være sjov, så handler det om at sætte dig ind i skriveprocessen og vurdere, om dine anekdoter er sjove nok. Og om de er vinklet helt rigtigt. Kan de tvistes og dermed blive morsomme?

Det er suverænt dine anekdoter, der skal få humoren frem i din festtale. Men hvis du ikke har nogen sjove anekdoter i ærmet, er det slet ikke nødvendigt at lægge pres på dig selv. Man behøver ikke holde festens sjoveste tale for at lykkes. I stedet bør du fokusere på at glæde festens midtpunkt, hvilket du helt sikkert gør bedst ved at holde en kærlig, sød og eftertænksom tale.

Vi vil ønske dig held og lykke med din tale – og skulle du få brug for hjælp, så må du endelig tage fat i os. Vi har evnerne til at hjælpe dig med at få skrevet dit livs bedste tale.

Kontakt Danske Taleskrivere

Har du brug for hjælp til at skrive en tale? Så kontakt os med det samme!

    Har du læst?