Sådan holder du den gode dåbstale

Skrevet af Trine Bitsch

Der er meget forskel på, hvor formelt og uformelt en barnedåb er. Nogle forældre foretrækker en afslappet stemning uden det store hurlumhej til deres dåbsfest. Mens andre nybagte forældre derimod synes, at en barnedåbsfest er noget helt særligt og højtideligt, som de ønsker, at blandt andet bedsteforældrene markerer med en dåbstale.

Men hvad skal du tænke på, hvis du giver dig i kast med at holde en barnedåbstale? Vi giver dig her nogle brugbare råd og vejledning til, hvordan du griber opgaven an og får skrevet en tale, der bare spiller.

Brug kun 10 minutter på en dåbstale

Hvis du beslutter dig for at sige et par ord, så sørg for at gøre det kort. Det kan være fristende at snakke derudad og fortælle om alle de minder, du har med de nybagte forældre. Men det virker langt bedre at vælge nogle få episoder ud, som viser, hvorfor de nybagte forældre kommer til at klare opgaven som forældre strålende.

Zoom ind på de øjeblikke, der viser forældre-overskud

Hvis du allerede har et par episoder, hvor de nybagte forældre har vist et stort overskud, så vælg dem ud. Det virker altid godt i en tale at komme med et par eksempler. Det er bestemt ikke nogen kliché, at billeder siger mere end tusinde ord.

Fortæl hvad du gerne vil sige med billeder og eksempler

Taler virker bedst, når de bliver sat op på nogle eksempler, gode historier eller anekdoter. Ord er gode, men hvis de knyttes til eksempler, virker de langt bedre. Er de nybagte forældre enormt omsorgsfulde, så giv gæster et godt eksempel, der viser det.

Husk at en dåbstale er en mundtlig kommunikationsform

En tale er et stykke mundtlig kommunikation. Så selvom mange tror, at en tale skal skrives ned. Så virker taler typisk langt bedre, hvis de tales højt og så nedskrives efterfølgende. En tale adskiller sig meget fra en artikel, fordi den i modsætning til skriftlig kommunikation bygger på de uformelle regler, der gælder for mundtlig kommunikation.

Husk at få øjenkontakt med forældrene

Når du stiller dig op og tager ordet, så er det vigtigt at holde øjenkontakten til dem, du taler til. Sørg for at øve dig så meget på din tale, at du føler, at du kan holde den uden et manuskript. Du kan sagtens printe din tale ud og tage den med som backup. Men brug den kun som støtte, hvis du taber tråden.

Har du brug for flere gode råd eller mere hjælp, så kontakt os her hos Danske Taleskrivere. Vi har de bedste taleskrivere i hele landet, og vi nyder at hjælpe vores kunder.

Kontakt Danske Taleskrivere

Har du brug for hjælp til at skrive en tale? Så kontakt os med det samme!

    Har du læst?