Vil du være sjov? Sådan bærer du dig ad

Af Trine Bitsch

Skal du til et vigtigt møde, hvor du ønsker at imponere med din sprudlende personlighed? I artiklen her får du tre tricks til, hvordan du med simple teknikker kan komme til at fremstå humoristisk.

Der er nogle mennesker, som bare er født sjove, og så er der andre, der må kæmpe lidt ekstra for sagen. Men hvordan bærer sjove mennesker sig egentlig ad med at være sjove? Hemmeligheden ligger ofte i at sige det uventede, men hvordan gør man det i en spontan samtale?

1) Giv det modsatte svar end det forventede

At gøre noget uforudsigeligt virker altså godt, hvis du vil have andre mennesker til at grine. Et oplagt sted at skabe uventede svar er typisk, når du bliver stillet over for simple ja- og nej-spørgsmål.

I de situationer vil der typisk være en forventning om, at du svarer noget helt bestemt. Man kan sige, at mange ja- og nej-spørgsmål typisk er ret styrende. Så det vil ofte være meget overraskende, hvis du svarer det stik modsatte af det forventede svar.

Så strategien er såre simpel. Sig ja, når folk forventer et nej og omvendt. Hold alvoren et øjeblik, så du opbygger noget suspence, inden du afslører, at du selvfølgelig joker.

Og jo mere indlysende, jo bedre virker det faktisk. Her kan du se et godt klip med den amerikanske skuespiller Jennifer Lawrence, der netop forsøger sig med strategien.

Magien opstår i det øjeblik, du giver det modsatte svar, end din samtalepartner eller samtalepartnere forventer. De vil grine, og du kan afsløre, at du joker, og herefter kan du forsætte din fortælling.

2) Overdriv eller underdriv gerne med tal

Nøglen til at være sjov er altså typisk placeret i overraskelsen. Det er dog typisk lettere sagt end gjort. Men endnu en simpel tilgang er igennem tal.

Nu kan det lyde mere farligt, end det er. Det handler ikke om at brillere med dine matematiske evner. Faktisk langt fra.

Du skal i stedet bruge tal til enten at overdrive eller underdrive den bizarre situation, du gerne vil beskrive. Når du gerne vil beskrive noget småt eller for den sags skyld stort, så betyder antallet virkelig noget.

Og når du gerne vil overraske, så handler det om at opbygge en modsætning mellem stort og småt.

Når du overdriver, kan det være sjovt at benytte ord som ’kun’. Og når du underdriver virker det modsat sjovt, hvis du nævner noget i stil med den enorme mængde på for eksempel to.

I klippet her kan du se, hvordan den amerikanske skuespiller Sofía Vergara netop bærer sig ad med overdrivelsesteknikken.

3) Bryd tretrins-reglen bevidst

Når vi samtaler med hinanden, er vi tilbøjelige til at tænke i tallet tre. Vi formidler ofte vigtige pointer i tre dele. Det gør vi for at skabe et mønster, der er let at afkode for vores samtalepartnere.

Tretrins-reglen er endnu et oplagt sted at skabe en overraskende effekt. Når nogle opstiller en trepunkts-liste vil man typisk forvente, at tematikken er nogenlunde den samme. Hvis nogen nævner farverne rød og hvid, vil man forvente, at det næste punkt på din liste også ville være en farve. Hvorimod rød, hvid og kronraget som tretrins-liste vil overraske de fleste. Med mindre det var en beskrivelse af en dansk hooligan.

En grundregel er derfor at sige noget uventet som det tredje punkt i en opstillet tretrins-liste.
Det at afvige fra et mønster skaber altså en overraskelse, hvilket typisk får andre til at bryde ud i latter.

Opskriften lyder altså, at du skal have to normaler på din tretrins-liste. Du kan med fordel tænke på det sådan her: Punkt 1 skal være normalt, og det skal punkt 2 også, mens punkt 3 skal være sjovt eller anderledes end de øvrige.

Et eksempel kunne lyde: ”Anna er mit livs udkårne. Hun er generøs, modig – og temperamentsfuld som en tiger.”

Har du brug for flere retoriske teknikker? Vi sidder klar til at hjælpe dig videre med dine udfordringer.

Kontakt Danske Taleskrivere

Har du brug for hjælp til at skrive en tale? Så kontakt os med det samme!

    Har du læst?