Sådan skriver du en mindeværdig bryllupstale

Skrevet af Trine Bitsch

Mange har en idé om, hvad der gør en bryllupstale god, men det kan være svært at konkretisere det, når pilen peger på en selv. Vi giver dig gode råd til, hvad du bør huske i din tale.

Det er altid meget lettere at have en holdning til andres taler, end når man selv skal i gang med at skrive en. Det er faktisk overraskende svært at skabe en tale, der på en gang virker indsigtsfuld, lun og måske oveni købet underholder gæsterne ved bryllupsfesten.

Nogle er født med en særlig retorisk gave, der gør dem i stand til at brillere uden at gøre den store indsats. Men for de fleste handler en god tale om grundig forberedelse. Hvis du er presset over, hvordan du skal gribe opgaven an og få skrevet en god bryllupstale? Så giver vi her fem gode råd til, hvordan du sørger for at få skrevet en mindeværdig tale.

Skab et fællesskab med bryllupsgæsterne

I er samlet til brylluppet for at fejre brudeparret. Det er usandsynligt, at alle kender alle, så det I har til fælles er brudeparret. Det vil derfor være en god idé at gå tilbage i minderne og finde de søde og sjove historier om brudeparret, der beskriver, hvem de er. Det er vigtigt, at historierne er søde og kan tåle at blive hørt af alle til festen. Det er tilladt at drille i en bryllupstale, men kun hvis det er sødt. Hovedformålet med at holde en bryllupstale er simpelt. Det handler om at hylde brudeparret og deres kærlighed. Derfor skal du altid fremhæve de søde historier, som viser, hvorfor de er så godt et match.

Brug de søde og sjove historier

Vi anbefaler dig aldrig at lave en kronologisk gennemgang af parrets liv sammen. Det bliver alt for kedeligt og langt at lytte til. Det handler om at turde at vælge nogle sigende episoder ud, der viser, hvem de er som par. Det handler altså om at zoom in ligesom med et kameraobjektiv på en eller måske to episoder – og så smide resten væk.

Brug dig selv når du holder tale

Hvis du er frisk på det, er det altid godt at bruge sig selv. Det er klart at foretrække, hvis du selv er med i de historier eller episoder, der beskriver parret. Det virker bare mere troværdigt, hvis du selv var der. Og du med dine egne øjne har set, hvorfor parret aldrig bør lukkes inde i et køkken sammen. Eller hvordan de til gengæld har vilde samarbejdsevner, når det kommer til at rejse rundt med rygsæk på i Asien.

Hellere kort end for langt

Mange af vores kunder fortæller, at det kan være svært at vælge noget ud, når de først kommer i gang med at skrive. Men det er vigtigt at turde at vælge noget fra og andet til. En bryllupstale bør som hovedregel aldrig vare mere end 10 minutter. Det kan derfor være en god idé at holde en generalprøve foran spejlet for at sikre sig, at talen ikke bliver for lang.

Husk mundtligheden

En tale er et mundtligt stykke kommunikation. Det glemmer rigtig mange, fordi vi i samfundet er så vant til at skrive. Men et godt råd er at formulere din tale højt – passage for passage, og først nedskrive den, efter du har formuleret sætningerne mundtligt. En god bryllupstale er skrevet til ørerne ikke til øjnene.

Har du brug for mere hjælp, så vil vi naturligvis hellere end gerne hjælpe dig.

Kontakt Danske Taleskrivere

Har du brug for hjælp til at skrive en tale? Så kontakt os med det samme!

    Har du læst?