Sådan overvinder du din angst for at holde tale

En stor del af befolkningen kæmper med angst for at holde tale. Det gælder selv blandt den absolutte erhvervstop, hvor talepræstationer betragtes som en selvfølgelighed og elementær kunnen. Men hvorfor rammer angsten egentlig – og hvorfor så bredt? Og hvad kan du gøre for at bekæmpe den?

Forskere er ikke i tvivl om, at angsten for at holde tale kan forklares med evolutionen. For i menneskets tidlige udviklingsfase var man som individ 100 procent afhængig af at have et tilhørsforhold til en gruppe af mennesker. Hvis man stod alene, kunne man simpelthen risikere at blive truet af store rovdyr, hvilket ret beset kunne lede til den sikre død.

I forhistorien var stirrende øjne praktisk talt en eksistentiel trussel. Givetvis fordi øjnene sandsynligvis tilhørte et rovdyr. Antagelsen er derfor, at vores overlevelsesmekanismer har manifesteret sig i angsten for at tale foran en gruppe af mennesker.

Angsten camouflerer altså en underliggende frygt for at blive spist levende. Amygdala i vores hjerne bliver simpelthen sat på overarbejde, når vi stiller os op foran en forsamling, hvor en masse øjne hviler på os.

Der ligger med andre ord i vores DNA en frygt for at blive betragtet. Hjernen fortæller os simpelthen, at vi er under angreb. Vi anlægger derfor strategier for at dæmme op for angsten.

Sådan bekæmper du din fortidshjerne

Nogle fokuserer måske på deres medbragte slides, mens andre kigger ned. Og så er der dem, som gemmer sig i deres noter. Selv de mest selvsikre talere finder ofte metoder, der kan distancere dem fra deres publikum. Men vi kan faktisk berolige vores amygdala med en meget simpel strategi, der handler om at fjerne fokus fra os selv.

Flere undersøgelser peger på, at aktiviteten i amygdala bliver mindre, når du fokuserer på noget udenfor dig selv. Jo mere venligt og generøst du henvender dig til publikum, jo mindre vil angsten galopere derudad. Det hjælper derfor, hvis du er åben, nysgerrig og generøs i talesituationen.

Mere konkret kan du gøre følgende:

1. Tænk på dit publikum, når du forbereder din tale

Når du forbereder din tale, er det helt afgørende, at du har fokus på modtagerne. Selvfølgelig skal du have styr på det emne, du vil snakke om. Men du bør altid indlede din forberedelse med at forstå publikum. Du kan med fordel indlede med at undersøge, hvem dit publikum er. Hvad de forventer? Hvad deres forudsætninger er? Og hvordan du kan skabe en forbindelse til dem, så dine ord får den slagkraft, du drømmer om.

2. Konstruktive tanker hjælper dig i mål

Hvis du oplever en intens nervøsitet, lige før du skal være på, bør du styre dine tanker om situationen. Din amygdala vil blive aktiveret og bekræfte dig i en masse irrationelle antagelser, som f.eks. “alle dømmer mig”, ”hvad nu hvis jeg fejler?” osv. I stedet for at lade dine tanker løbe afsted med dig, bør du minde dig selv om, at du er her for at hjælpe og berige modtagerne med din viden.

Du kan med fordel tvinge din hjerne til at tænke tanker som, at talen slet ikke handler om dig, men om publikum. Hvis du får held med at fylde hjernen med konstruktive tanker frem for at lade din amygdala diktere situationen, vil du med tiden blive mindre nervøs. Fra kunder ved jeg, at efter 4-6 gange vil nervøsiteten mindskes betragteligt.

3. Sørg for at få øjenkontakt, mens du taler

At få direkte øjenkontakt med dit publikum kan være lidt grænseoverskridende til en start. Men det er faktisk præcis den direkte øjenkontakt, som kan hjælpe dig med at få ro på. En venlig øjenkontakt kan fortælle din hjerne, at publikum ikke er farlige og ikke har onde hensigter. Modtagerne er der jo for at lytte til dit budskab. Ikke for at vurdere dig.

Men det er vigtigt, at du ikke forsøger at fange alles blik, hvis du står foran en stor forsamling, da dit blik risikerer at virke flakkende og nervøst. I stedet skal du holde et par fokuspunkter. Tænk på, at alle i rummet er kommet for at høre dig tale. Og den bedste måde at skabe tillid mellem dig og dit publikum er, hvis de oplever en ægte forbindelse til dig.

Så husk at analysere dit publikum, inden du skriver din tale eller dit manuskript. Det er den bedste metode til at slippe nervøsiteten, hvis du skaber en tæt og ægte relation med publikum.

Kontakt Danske Taleskrivere

Har du brug for hjælp til at skrive en tale? Så kontakt os med det samme!

    Har du læst?