Gode råd til konfirmationstalen

Skrevet af Trine Bitsch

Skal du snart fejre en konfirmand i din nærmeste familie? Men er du usikker på, hvordan du få skal få skrevet en god tale, der både er i øjenhøjde med konfirmanden og gæsterne, så fortvivl ikke? Vi deler her nogle gode råd til, hvordan du kan gribe opgaven an og få skrevet en god tale.

 

Brug eksempler og billeder i din tale

Det kan lyde som lidt af en kliché, men det er faktisk sandt, når man siger, at billeder siger mere end tusinde ord. Det er en regel som i den grad også gør sig gældende for taler. Hvis du har mulighed for at beskrive, hvad du vil sige med eksempler eller billeder, så tøv endelig ikke. Vi mennesker husker i billeder, så jo flere billeder du formår at skabe, jo bedre vil dem du taler for også kunne følge med, når du snakker.

Gør det kort, men godt

Det er ofte et diskussionsemne, hvor lang en tale egentlig bør varer. Men hvis du søger råd hos erfarne taleskrivere, så vil du aldrig blive anbefalet at tale i mere end ti minutter. Blot efter få minutter vil selv en garvet taler typisk miste opmærksomheden fra store mængder af publikum. Vi anbefaler at udnytte de få minutter folk rent faktisk lytter klogt.

En god tale er mundtlig

Mange uøvede taleskrivere tror, at man skriver en tale, som man skriver en artikel. Men det forholder sig langt fra sådan i virkeligheden. Hvad der virker godt i et skriftligt medie, fungerer sjældent særligt godt i mundtlig kommunikation. Der er helt andre sprognormer i det talte sprog, end der er i skrift sprog. Sætninger vil i mundtlig kommunikation typisk være korte, hovedsætninger vil altid være først, og gentagelser er mere reglen end undtagelsen. Hos Danske Taleskrivere anbefaler vi ofte vores kunder at snakke deres taler højt i stedet for at skrive dem ned. Det giver en bedre tale, hvis den rent faktisk er talt frem i stedet for at være tænkt som en skriftlig genre.

Brug en passende tone i din tale

Din tale skal henvende sig til konfirmanden. Det skal dine tone også afspejle. Vi anbefaler dig udelukkende at benytte ord og referencer, som konfirmanden forstår og kender. Hvis du bruger voksne referencer risikerer du lynhurtigt at blive uvedkommende og tale forbi konfirmanden, som din tale ellers gerne skulle hylde.

Husk gentagelser og understreg dine pointer

Du kender det måske, når du sidder og lytter til en tale eller et oplæg. Det kan hurtigt blive en langt strøm af ord, og det kan være svært at vide, hvad man skal være opmærksom på. Som taler kan du hjælpe dit publikum ved at gentage dine vigtigste pointer, og så sørge for at understrege dine pointer. Du kan blandt andet vejlede dit publikum til at skærpe opmærksomheden ved at anvende formuleringer som ”Det betyder, at…” eller ”Min pointe er…”

Afslut din tale med manér

Du vil gerne have, at alle kan huske din tale, når du er færdig med at holde den. Det kan du gøre ved at skrive en afslutning med manér. Det er selvfølgelig lettere sagt end gjort. Men pointen er, at du med fordel kan skabe et godt billede, som opsummere pointen med din tale, så gæsterne til festen har en anekdote de kan tage med sig fra dagen.

Der er nogle, der vælger at bruge gratis skabeloner, som model for deres konfirmationstale. Men vi kan kun anbefale dig at lade være med at benytte dem. En skabelon bliver aldrig personlig nok og vil ikke matche det hverdagssprog, som er kendetegnende for netop dig.

Hvis du gerne vil holde et brag af en tale, men med et meget sparsomt budget, så kontakt os alligevel. Vi har tilknyttet et hold af Danmarks stærkeste retorikstuderende. De sidder klar til at hjælpe dig med at skrive en mindeværdig tale til en fornuftig pris, hvis nu hele konfirmationsbudgettet er gået på mad og transport.

Flere og flere vælger dog generelt set at ofre penge på konfirmationstalen, så man ikke skal stresse over om den nu også er god nok. Og så er der også flere forældre, der giver deres konfirmand lov til at få noget professionel vejledning i, hvordan de skal holde deres tale. På den måde undgå konfirmanden at føle pres på selve dagen, fordi de ikke føler sig klar til at holde tale.

Kontakt Danske Taleskrivere

Har du brug for hjælp til at skrive en tale? Så kontakt os med det samme!

    Har du læst?