En god tale skal have en klar struktur

Skrevet af Trine Bitsch

En klar struktur er afgørende for, om din tale er let at forstå eller ej. Hvis du indimellem har lyttet til en professionel tale, kan det måske godt virke som en lind strøm af tilfældige sammensatte ord og afsnit. Men sådan forholder det sig bestemt ikke.

Måske er du en af dem, der har det som ritual at se dronningens nytårstale. Og når du sidder hjemme i sofaen med champagne i hånden og kigger på fjernsynet, vil dronningens ord måske virke tilfældige. Men vi kan godt garantere dig, at der intet tilfældigt er ved for eksempel dronningens nytårstale. Dronningens nytårstale bliver hvert eneste år skrevet i tæt samarbejde med statsministeriet. De bliver kordineret for at undgå, at der er for stor uoverensstemmelse imellem, hvad dronningen og statsministeren har tænkt sig at sige.

En god tale kræver mange timer i skriveværkstedet

Når professionelle taleskrivere arbejder med taler, bliver intet overladt til tilfældighederne. Der er dog helt naturligt forskel på, hvor systematisk de arbejder. Men de vil typisk arbejde med forskellige delelementer i en tale. Der vil være argumenterende dele, eksempel-dele og gendrivelser. Alle de her delelementer vil underbygge hovedbudskabet for deres tale. Men de er på ingen måder sat tilfældigt sammen. En del af det at arbejdet med taler, handler også om at omorganisere talens dele og lave små lækre overgange, så talen kommer til at virke flydende.

En tale har altid en indledning, midte og afslutning

Men helt overordnet set er alle taler helt uden undtagelse bygget op omkring en indledning, en midte og en afslutning. Det vil dog ofte variere, hvor meget information og hvor mange forskellige argumenter, der er puttet ind i talens midte. Ligesom at talens midte kan være inddelt i forskellige afsnit. Men du kommer aldrig galt af sted, når du skal opbygge din tale efter den klassiske model. Du skal blot sørge for, at talen har en indledning, hvor du introducerer til budskabet, en midte hvor du leverer budskabet og en afslutning, hvor du runder af og samler op. Strukturen er relativ let, når det kommer til taler. Det svære kommer, når dit indhold skal passes ind i den faste struktur, der er med til at gøre en tale velkendt og harmonisk at lytte til.

Husk en rød tråd igennem din tale

Men når du sætter dig ved computeren og skal til at lege med strukturen i din tale, så vil vi anbefale dig at tænke i en rød tråd, der kan gå igennem hele talen. Du skal finde noget, der forbinder alle talens delelementer. Vi anbefaler, at du allerede introducerer din røde tråd i indledning og kaster spor af den igennem hele midten, for så at ende med at samle den sammen i talens afslutning. Den røde tråd kan visualiseres på mange forskellige måder.

Men vi kan anbefale dig til enten at lade et billede eller en historie være den røde tråd igennem din tale. Det kan være en god idé at læse din tale igennem flere gange. På den måde kan du tjekke om din tale egentlig har den røde tråd, som du har forsøgt at kaste ud. Det kan være lidt svært at gøre det i praksis, men med en god portion øvelse, er det bestemt ikke nogen umulig opgave.

 

Kontakt Danske Taleskrivere

Har du brug for hjælp til at skrive en tale? Så kontakt os med det samme!

    Har du læst?