Nervøs for at holde tale? 9 råd til at få styr på nerverne

Skrevet af Trine Bitsch

Der er rigtig mange mennesker, som bliver nervøse, når de skal stille sig op foran andre og holde en tale eller en præsentation. Mange oplever at få svedig håndflader, at knæene ryster og måske bliver stemmen endda bævende.

Det kan sagtens lade sig gøre at få styr på nerverne, hvis blot du sørger for at forbedre dig godt og grundigt. Her får du 9 effektive råd til, hvordan du får kontrol over din nervøsitet.

1) Sørg for at have styr på det emne, du vil tale om

Det er vigtigt, at du føler dig på hjemmebane, når du skal holde tale for andre, og det gør du allerbedst ved at forberede dig godt.

2) Øv dig – jo flere gange, jo bedre

Når du kender dit emne ud og ind, så handler det om at få øvet dig grundigt. Det kan være en god øvelse at stille sig op foran et spejl, så du kan finde ud af, hvordan du ser ud. Det er vigtigt at forstå, at man aldrig kan øve sig for meget på en tale. Jo mere du øver, jo større chance er der for, at du undgår at lave distraherende pauser som “hmm” og “øøh”.

3) Find ud af hvem du skal holde tale for

Det ret vigtigt, at du finder ud af, hvem du skal tale for. Der vil være stor forskel på, hvilket sprog og hvilket emne du kan tale om, alt efter hvem dit publikum er. Børn skal have budskaber serveret på én måde, voksne en anden.

4) Sørg for at få venner blandt publikum

Hvis du er nervøs, så sørg for at finde et velkendt, smilende ansigt i rummet. Så du har et menneske i salen, du altid kan vende blikket imod, hvis du skulle føle dig nervøs undervejs.

5) Bliv tryg ved det rum, du skal tale i

Du kan eventuelt komme lidt før, du skal være på – så kan du også forberede dig på teknik osv. På den måde undgår du også at blive nervøs, hvis nu teknikken skulle drille.

6) Byd altid velkommen

Det virker altid godt lige at byde velkommen. Hvis du har en lille anekdote eller en joke, må du meget gerne levere den i starten. Den kan hjælpe med at løsne stemningen lidt op og gøre dig tryg ved situationen.

7) Forestil dig, at du skal til at holde dit livs tale

Det virker måske fjollet, men det her trick virker, og mange erhvervsledere og tv-værter bruger det faktisk. Ved at have et positivt mindset bliver du simpelthen mere fokuseret på opgaven.

8) Husk de dybe vejrtrækninger og husk at slappe af

Brug dybe vejrtrækningsøvelser, stemmeopvarmning, en kop te eller en kort gåtur, så du får afslappet godt af, inden du skal være på. Test af, hvad der virker godt for dig.

9) Udstrål selvtillid – masser af den

Du skal aldrig indrømme, at du er nervøs, selvom du er det. Det eneste, du får ud af at fortælle om din nervøsitet, er at få andre til at fokusere på det. Så undgå det – og beslut dig for, at du er en stjerne. Du er den eneste ekspert på netop din tale eller dit oplæg – husk på det. Dit publikum aner ikke, hvad du vil sige. Det er dig, der har facitlisten.

Har du brug for flere gode råd om taleskrivning? Så kan vi hjælpe dig videre!

Kontakt Danske Taleskrivere

Har du brug for hjælp til at skrive en tale? Så kontakt os med det samme!

    Har du læst?