Brudens mors tale: Sådan holder du den

Skrevet af Trine Bitsch

Drømmer du om at holde årets bedste tale for din datter? Vi har samlet ti gode råd til dig, der planlægger at klirre på glasset og sige et par velovervejede ord i anledning af din datters bryllup.

Oplever du skriveblokering, så fortvivl ikke. Vi giver dig 10 gode råd til, hvordan du kommer helskindet igennem at skrive brudens mors tale.

1) Skriv dine tanker og idéer ned

Brudens mors tale bliver helt sikkert blandt de vigtigste taler, du skal holde i dit liv. Derfor anbefaler vi dig at starte processen i god tid. Det er en god idé at starte lidt uformelt ved bare at skrive det ned, der falder dig ned. Skriv både gode minder ned og gode råd til, hvordan de nygifte kommer igennem livet som ægtepar.

2) Del kun de gode minder

Når du vælger, hvilke minder der skal med i talen, så fokuser udelukkende på de positive. Du bør kassere alle de pinlige eller ubehagelige minder helt – også selvom det er længe siden. Undgå også at nævne tidligere forhold eller ægteskaber og nævn heller ikke drømme, der ikke er gået i opfyldelse. Du skal kun fokusere på de allerbedste minder i din datters liv.

3) Byd din svigersøn velkommen i familien

Det er meget vigtigt, at du får adresseret en officiel velkomst til din svigersøn. Selvom du har kendt din datters kæreste i mange år, så er den officielle velkomst i brudens mors tale en god anledning til at få vist din svigersøn, at han er blevet et kært medlem af familien. Og brug også gerne lidt energi på at beskrive, hvordan din svigersøn har fået nye og positive sider frem i din datter.

4) Du må gerne fremhæve din datters bedrifter, men udvælg dem nøje

Alle gæsterne ved helt sikkert, hvad bruden arbejder med. Så det vil ikke give nogen mening at nævne hendes arbejdssucceser. Men du må gerne beskrive, at du er stolt af hendes bedrifter, hvis du sørger for at gøre det kort og præcist.

5) Husk at holde pauser og trække vejret undervejs i din tale

Mange mødre og fædre bliver ramt af følelserne, når de skal holde tale for deres børn. Det er helt naturligt. Hvis dine nerver overmander dig, så husk at trække vejret dybt. Det er også helt legitimt at holde en lille pause og genvinde fatningen. Gæsterne vil bare opleve det som en styrke, at du tør at være i stilheden.

6) Føl dig ikke presset til at være sjov

Humor er et fantastisk redskab, når det virker. Men hvis du ikke er sjov som person, så skal du ikke presse dig selv til at være sjov. Det vigtigste for din datter er, at du er dig selv. Hun vil helt sikkert sætte mest pris på din oprigtighed og ærlighed frem for, at du skal fungere som standupper for selskabet.

7) Øv dig på din tale

Hvis du sørger for at skrive din tale i god tid, så har du også mulighed for at øve dig, hvilket altid er en god idé. Hold gerne en generalprøve for et par veninder. På den måde kan du hurtigt se, om det du har skrevet ned også fungerer, når du siger det højt.

8) Undgå indforståede jokes

I har helt sikkert en masse indforståetheder. Dem skal du helt undgå i din tale. Også selvom de får din datter til at grine. Det vil ende med at blive meget malplaceret, fordi andre slet ikke forstå dem.

9) Hellere kort og sødt

Når du holder tale for dine børn, er der ingen grænser for, hvor meget du kunne sige. Men sørg for at lade være med at trække det i lang drag. En god tale varer ikke mere end 10 minutter. Hvis du vil bevare gæsternes opmærksomhed, så handler det om at holde dine ord korte og præcise.

10) Vær ikke bekymret for at fælde en tåre eller to

Det kan være en meget rørende situation at holde tale for ens nærmeste. Og det er naturligt. Derfor er der heller ikke nogen, der vil dømme dig, hvis du skulle ende med at fælde en tåre. Langt de fleste gæster vil bare opleve det som sødt, at du viser dine følelser.

Har du brug for mere vejledning, er du velkommen til at kontakte os. Vi sidder klar til at guide dig.

Kontakt Danske Taleskrivere

Har du brug for hjælp til at skrive en tale? Så kontakt os med det samme!

    Har du læst?