Gommens tale: Sådan fejer du benene væk under bryllupsgæsterne

Skrevet af Trine Bitsch

Gommens tale ventes ofte med spænding blandt bryllupsgæsterne. Og det er ikke helt uden grund, at der ligger et særligt pres på gommens skuldre. Det er i sin tale, at gommen har mulighed for at udtrykke sin store kærlighed til sin brud både over for sine venner, gæsterne og ikke mindst sin familie.

Gommens tale er typisk den tale, gæsterne ser mest frem til at høre. Men med god forberedelse, vil du helt sikkert lykkedes med at indfri forventningerne.

En bryllupsfest er jo dybeste set en kærlighedsfest, og gommens absolut vigtigste opgave er uden tvivl at hylde sin brud og udtrykke sin store kærlighed. Men det er også i gommens tale, at der typisk bliver sendt en tak til den gamle familie, inden han officielt træder ind i en ny familie. Det er også gommens opgave officielt at takke sin svigerfamilie for at tage imod ham. Og hvis du vil have ekstra point i bogen, så bør din tale også sende en tak til alle, der er med til at gøre jeres bryllupsdag mindeværdig. Tak gerne for gaverne og tak også bestman og toastmaster for at påtage sig en særlig rolle på dagen.

Humor er i orden, men husk følelserne

Kammeraterne sidder der, så nogle brudegomme henvender sig indimellem til os med ønsket om at få skrevet en sjov tale. Vi vejleder typisk til, at der gerne må være humoristisk elementer i gommens tale. Men det er vigtigt at huske, at en brudegoms tale skal hylde bruden. Du må gerne drille hende lidt sødt, hvis du samtidig sørger for at vise hende, hvor hengiven du er. Dagens opgave er at fortælle, hvorfor du er den heldigste mand i verden.

Husk at festen handler om at fejre kærlighed

Selvom det kan være fristende at henvende sig til kammeraterne, når du alligevel har ordet. Så husk at festen handler om at fejre dig og din bruds store kærlighed. Derfor må du selvfølgelig meget gerne takke alle for at være kommet. Ligesom du gerne kort må takke for den mindeværdige polterabend. Men den uddybende tak til dine bedste kammerater, må du vente med til næste herrefrokost.

Skriv kort, men godt

Du skal igennem en masse takker i din tale, men husk at en god tale aldrig varer længere end 10 minutters tid. Uanset hvor meget du har på hjertet, så hold din tale kort og præcis. Der er rigtig mange taler til et bryllup, og det er derfor vigtigt, at de bliver holdt inden for en stram tidsramme. Men når det er sagt, så er det god talepraksis aldrig at holde en tale, som varer længere end 10 minutters tid.

Husk at takke og udvis taknemmelighed

Det er vigtigt at få sagt tak i gommens tale. Det gælder både om at takke gommens egen familie, den nye svigerfamilie, bruden, gæsterne, best man og ikke mindst toastmasteren, der virkelig er kommet på arbejde.

Øv dig, så din tale sidder på rygraden

En god bryllupstale er et stykke mundtlig kommunikation. Det betyder, at du helst ikke må læse din tale op. Det virker langt meget overbevisende og overskudsagtigt, hvis gommen kan tale uden manuskript.

Har du endnu ikke nået at skrive din tale, eller har du fået voldsom præstationsangst, så skriv hellere end gerne til os. Vi hjælper dig med at skrive en god, mundret tale.

Kontakt Danske Taleskrivere

Har du brug for hjælp til at skrive en tale? Så kontakt os med det samme!

    Har du læst?