Den politiske tale: Sådan overbeviser du

Skrevet af Trine Bitsch

Hvor lejlighedstaler som bryllupstaler, jubilæumstaler og åbningstaler typisk hylder en person eller en begivenhed, så har den politisk tale en helt anden funktion i samfundet. Den politiske tale skal helt specifikt få vælgerne op ad sofaen og ind i stemmeboksen.

Lejlighedstalen handler om at samle folk og skabe fællesskaber, hvorimod den politiske tale forsøger at få vælgerne til at træffe gode beslutninger. Den politiske tale arbejder altså i modsætning til lejlighedstaler på at få publikum til at reagere på det budskab, de får serveret. Den politiske tale skal altså klassisk set overbevise vælgere om at stemme på dem. Men den kan også have den funktion at overvise partifæller eller andre beslutningstagere om at handle anderledes, end de gør.

Der er en anden og afgørende forskel på de to genrer. Lejlighedstalen vil typisk hente eksempler fra fortiden. Den politiske tale vil derimod forsøge at tegne et billede af den fremtid, man går i møde, hvis man for eksempel ikke handler og bare lader se passivt til.

Skal du skrive en politisk tale, der skal være overbevisende, så har vi her nogle gode råd til, hvordan du får skabt mere retorisk gennemslagskraft.

Server dit budskab fra første linje

Et godt råd, som vi typisk giver, når vi arbejder med politikere og beslutningstagere, er aldrig at gemme på guldkornene til sidst i talen. Når du skriver taler – ikke mindst en politisk tale, så handler det om at holde publikums opmærksomhed. Det gør du bedst ved at være direkte og relevant. Hos Danske Taleskrivere anbefaler vi gerne, at du indleder din tale med at sige noget skævt, anderledes eller kontroversielt. På den måde sørger du for at få opmærksomhed fra det tidspunkt, du åbner munden. Det nytter sjældent noget at vente med at servere dit budskab. Du risikerer bare, at publikum begynder at tænke på hverdagssituationer. De kommer måske i tanke om, at de skal handle ind, eller hvis tur det er til at hente ungerne. Du skal sørge for, at dit publikum aldrig mister interessen, ellers kan du være sikker på, at du har tabt dem for alvor.

Kun et velstruktureret budskab i den politiske tale

Det kan være fristende at fyre en masse budskaber af, nu hvor du alligevel har fået taleretten. Men flere studier viser, at talere, der udvælger et enkelt hovedbudskab lettere kan overbevise deres tilhører, end talere som skyder med spredehagl og kaster om sig med buskaber. Så beslut dig gerne på forhånd, hvilket et budskab, du ønsker, dit publikum skal tage med sig, efter de har hørt din tale. Og skriv så din tale ud fra det ene budskab.

Gentag og understreg dine pointer

Det er vigtigt både at gentage og understrege dine pointer, når du holder taler. Der kan nemlig være svært at opfange pointer, når man kun kan lytte sig frem og ikke sidder med et manuskript foran sig. Så selvom det kan virke kunstigt, så sørg for at konstruere nogle vendinger, du gentager. Du kan også med fordel vejlede dit publikum aktivt og vise dem, hvornår de skal lytte ekstra godt efter. Du kan for eksempel bruge vendinger som. ”Det betyder altså…” eller ”Pointen er…”

Udnyt vejrtrækning, pauser og fraseringer strategisk under din tale

Halvdelen af en god tale handler om, hvordan den bliver fremført. Hvis du er usikker på, hvordan din tale virker, kan du med fordel holde en lille generalprøve foran spejlet. På den måde kan du også indøve, hvordan du kan bruge både vejrtrækning, pauser og fraseringer til at markere vigtige pointer.

Har du brug for endnu mere vejledning eller sparring, så sidder vores kompetente taleskrivere klar til at hjælpe dig videre. Vi kan sagtens skræddersy et forløb, der passer til dig og dine behov.

Kontakt Danske Taleskrivere

Har du brug for hjælp til at skrive en tale? Så kontakt os med det samme!

    Har du læst?