Brudens fars tale: Sådan skriver du den

Af Trine Bitsch

Det kræver en stram struktur at få skrevet en god og veldisponeret tale. Men hvad skal brudens far egentlig sige i sin tale? Vi har samlet en liste over tiltag, der hjælper dig med at skrive en vellykket brudens fars tale.

1) Husk at sætte ord på din taknemmelighed. Indled gerne med at rose alle gæsterne, fordi de er mødt op for at fejre din datter og svigersøn. På den måde demonstrerer du overskud, og det er præcis det indtryk, du gerne vil give som brudens far.

2) Skab en ramme omkring din tale. Du kan for eksempel vælge at organisere din tale omkring tre tider. Nemlig fortid, nutid og fremtid. Det oplagte valg vil være at indlede med at beskrive parrets møde med hinanden og så fortælle, hvordan de klarer deres hverdag sammen. Dernæst kan du perspektivere ind i fremtiden og give et bud på, hvordan du tror, deres fælles fremtid tegner sig – og hvorfor de er et godt match. Når du organiserer din tale i de tre tider, giver det dig mulighed for at organisere dine anekdoter og tanker langt bedre og mere systematisk.

3) Krydr din tale med rørende eller sjove anekdoter. Når du skriver tale, gør du talen nærværende og levende ved at zoome ind på nogle rørende eller sjove anekdoter. Det er dog vigtigt, at du vælger anekdoterne med omhu, så du ikke kommer til at fornærme din datter og svigersøn. Drop alt snak om ekskærester og pinlige drukture. Husk at brylluppet frem for alt er en kærlighedsfest, så det vigtigste med din tale er, at du får sendt en masse kærlighed og god karma afsted mod brudeparret.

4) Husk din svigersøn i talen. Mange fædre er tilbøjelige til kun at henvende sig til deres eget barn, når de enten holder brudens fars tale eller gommens fars tale. Men bryllupstalen er en hyldest af kærligheden – og dermed af parrets kærlighed. Det vil derfor være mest passende at holde det primære fokus på parret som samlet enhed.

5) Husk at udtrykke stolthed. Som brudens far er det helt lovligt at udtrykke stolthed over din datter. Det er dog vigtigt, at du ikke begynder at opremse hendes CV. Du bør fokusere på, hvad det er ved hendes personlighed, der gør dig stolt, frem for hendes bedrifter i livet.

6) Du må meget gerne vise følelser. Brudens far bliver selvfølgelig rørt på sin datters bryllupsdag. Og det er kun på sin plads at vise det. Det er helt naturligt, hvis udtrykker dig med følelser – også selvom du typisk har svært ved det. Se det som en mulighed for – helt lovligt – at udtrykke de følelser, du normalt har svært ved at sætte ord på.

7) Brudens far må gerne komme med et godt råd. Det behøver ikke være dine egne ord. Hvis du selv er skilt, kan det måske føles forkert at levere et godt råd til, hvordan et ægteskab varer ved. Men i det tilfælde kan du også sagtens bruge andres gode råd. Find gerne et passende citat, der kan understøtte den pointe, du gerne vil sige.

Vi vil ønske dig held og lykke med at skrive brudens fars tale. Hvis du får brug for hjælp til at skrive en tale, er du naturligvis velkommen til at tage kontakt til os. Vi sidder klar til at hjælpe dig videre med dit livs største og vigtigste tale.

Kontakt Danske Taleskrivere

Har du brug for hjælp til at skrive en tale? Så kontakt os med det samme!

    Har du læst?