Gommens fars tale: Sådan griber du den an

Skrevet af Trine Bitsch

Du skal skrive dit livs mest betydningsfulde tale. Men hvordan bærer du dig egentlig ad, så du undgår at ende med en generende skriveblokering?

Vi har samlet en guide, der hjælper dig sikkert i mål med gommens fars tale.

1. Fat dig i korthed.

Selvom du har ventet på at få din søn afsat i mange år, så bør du alligevel forsøge at holde din tale kort og præcis. Selvom du har utrolig meget på hjerte, kræver en god talepræstation, at du udelukkende zoomer ind på det vigtigste – og dermed selekterer benhårdt i de gode minder.

2. Undgå at blive pinlig.

Der er anekdoter, der kan deles, og så er der anekdoter, der absolut ikke egner sig til at blive delt i en bryllupstale. Du bør som udgangspunkt helt afstå dig fra at bruge anekdoter i din tale, som potentielt kan ende med at gøre din søn flov eller på anden måde ilde til mode. Din opgave er at hylde din søn og svigerdatter. De historier, du deler om parret, bør i videst mulig udstrækning hylde dem og deres kærlighed til hinanden. En god tommelfingerregel er at undgå historier om drukture og gamle kærester. Du må naturligvis gerne drille parret, hvis det er på en sød og ordentligt måde.

3. Masser af ros.

Selvom du har nogle virkelig sjove historier i ærmet om din søn, der har dummet sig, så bør du ikke dele dem ved din søns bryllup. En rigtig god grundregel er at holde dig til de positive historier, der viser sønnikes gode sider frem for hans fejltrin.

4. Din tale skal ikke være sjov for enhver pris.

En bryllupstale må meget gerne have en humoristisk tvist, der kan få gæsterne til at smile eller grine. Men det vigtigste er, at du forbliver tro imod dig selv. Hvis du ikke er den fødte komiker, er det ikke sikkert, at det er den rigtige vej at gå med din tale. Husk på, at de vigtigste personer i rummet er brudeparret, som helt sikkert ikke kræver, at du optræder som komiker, men derimod gerne vil have, at du viser dig som en kærlig far og svigerfar.

5. Øvelse gør mester.

Hvis du ønsker at holde et brag af en tale, så kommer du ikke uden om at øve din performance igennem. Når du har skrevet en god tale, handler det om at kende den så tilpas godt, at du kan løsrive dig fra den, så du har overskud til at kigge brudeparret i øjnene indimellem. Det er ikke muligt at levere en rigtig god tale, hvis du læser den op. Du er nødt til at kunne din tale så godt, at du som minimum sporadisk kan løsrive dig fra dit manuskript.

Vi ønsker dig held og lykke med at få skrevet talen til din søns bryllup. Har du alligevel brug for hjælp til at komme videre, må du endelig skrive til os. Vi sidder klar til at skrive den tale, som du drømmer om at holde.

Kontakt Danske Taleskrivere

Har du brug for hjælp til at skrive en tale? Så kontakt os med det samme!

    Har du læst?