En god tale er mundtlig

Skrevet af Trine Bitsch

Selvom en tale bliver skrevet ned, så er det ikke ensbetydende med, at der gælder de samme sproglige regler for en tale, som der for eksempel gør for en artikel. De to tekster er faktisk længere fra hinanden, end de fleste måske går rundt og tror.

En tale er i modsætning til en artikel et stykke mundtlig kommunikation. En tale bør derfor skrives efter de regler, der gør sig gældende for mundtlighed. Hvad der fungerer godt på skrift og i en artikel, fungerer sjældent særligt godt, når det bliver sagt højt. Vi bruger simpelthen sproget og vores måde at opbygge sætninger på helt forskelligt, alt efter om vi bliver bedt om at skrive dem ned eller sige dem højt.

En tale kan med fordel siges højt i stedet for at skrives ned

Derfor kan det give god mening, når du arbejder med en tale, at du øver dig i at formulere dine sætninger højt, inden du skriver dem ned. Der sker nemlig det med de sætninger, vi bare skriver ned, at de kommer til at ligge sig inden for normen af skriftlig kommunikation. I praksis vil dine sætninger derfor typisk blive enormt lange. Du kan også risikere at konstruere relativt komplekse sætninger, hvis du følger de sproglige regler, du har lært i skolen.

Hvis du derimod sørger for at formulere dine sætninger højt, inden du skriver dem ned, så vil de lynhurtigt blive mere mundrette, korte og præcise. Det kan måske virke lidt kunstigt at snakke en tale frem. Men det er faktisk en model som rigtig mange professionelle taleskrivere benytter sig af.

Publikum kan ikke læses med – husk de mundrette ord

Når du skal i gang med at skrive din tale, så er det en gode idé at huske på, at de mennesker, der skal lytte til dig ikke har dit manuskript. Publikum kan ikke kigge ned og læse med i din tale, hvis nu en sætning bliver for lang eller for svær at forstå.

Publikum har kun deres ører, dit kropssprog og din stemme at forholde sig til. Det er derfor en god idé at gøre sig nogle velfunderede overvejelser om, hvordan du vil benytte de verbale og kropslige værktøjer, du har til rådighed.

Det her skal du huske, når du skriver talen

Skriv korte sætninger

Det ser måske skørt ud, når du ser det på skrift. Men i mundtlig kommunikation er der intet, der virker så godt som mundrette og korte sætninger.

Husk at bruge mundrette ord

Skriv det ned, som du vil sige det. Den bedste taler er ofte ham eller hende, der ikke behøver at anstrenge sig for at virke klog. Bare værd dig selv og tal med dit sprog og dine egne ord, så skal du nok slå igennem lydmuren.

Husk at helsætninger bør komme først

Helsætninger kommer som udgangspunkt først i taler. Hovedbudskabet bør derfor altid fremgå først i dine sætninger. Det kan hjælpe dig med at lave gode og mundrette formuleringer.

Brug frasering, tempo, tryk, pauser og artikulation til at markere vigtige pointer

Det kan være en god idé at blive bevidst om, at du med din stemme kan guide dine tilhører. Leg lidt med din stemme og hold gerne en pause lige inde en vigtig pointe, så dine tilhører bliver klar over, at de skal være ekstra opmærksomme lige nu.

Brug kropssproget til at guide med

Din krop afslører dig ofte ret hurtigt. Er du typen, der hurtigt bliver nervøs så sørg for at holde din krop og hænder i ro. Ellers kan du risikere, at det pludselig er din nervøsitet publikum fokuserer på. Og det er jo en skam, hvis du har et godt budskab i ærmet.

Mangler du lidt gode råd eller vejledning til, hvordan du enten skriver eller holder din næste tale, så sidder vores professionelle taleskrivere klar til at hjælpe dig.

Kontakt Danske Taleskrivere

Har du brug for hjælp til at skrive en tale? Så kontakt os med det samme!

    Har du læst?