Skriv dit livs tale med 6 gode råd

Skrevet af Trine Bitsch

Skal du holde en vigtig tale, men er du i tvivl om, hvordan du får skrevet en tale, der får festens gæster til at vælte bagover af begejstring? Vi giver dig her 6 konkrete råd, der helt sikkert vil hjælpe dig med at skrive en fantastisk tale.

1. Skriv ikke din tale – snak den frem

Der findes ingen regler for, hvordan man skriver den fuldkommen perfekte tale. Men alle erfarne taleskrivere og talere er enige, når det kommer til det her første punkt. En tale er tænkt som et mundtligt stykke kommunikation, og derfor skal en tale ikke skrives som en artikel. Den bør tales frem, så den virker ægte ved fremførelsen. Husk derfor at bruge korte ord og korte sætninger. Hvis du er i tvivl, om din tale virker mundtlig nok, så læs den højt, når du har skrevet den ned. På den måde finder du hurtigt ud af, om dine sætninger alligevel er for knudrede.

2. Fortæl en historie

Som enhver god fortælling, så er enhver god tale baseret på en god historie. Det er vigtigt, at den historie du vil fortælle, virker naturlig for dig. Så sørg for at tage udgangspunkt i dig selv. På den måde kommer det også til at virke mest autentisk. Selvom vi ofte bliver skudt i skoene, at vi skal have styr på fakta og statistikker, inden vi tager et standpunkt, så forholder det sig lidt anderledes med taler. De bedste taler er egentlig bare gode fortalte historier. Men de tager selvfølgelig udgangspunkt i virkelige hændelser.

3. Strukturer din tale

Det er ofte langt sværere at strukturere en tale end at finde på passagerne i den. Det er dog ikke desto mindre en vigtigt del af en tale, at den virker struktureret og flydende. Hvis den ikke virker logisk sammensat for dem, der skal lytte til den, kan du risikere at miste deres opmærksomhed.

4. Vær kortfattet

De største og mest mindeværdige taler har sjældent været specielt lange. Men det stiller store krav til dig som taleskriver at skrive kortfattet og præcist. Men en god måde at forsøge at tvinge sig selv til at være mere kortfattet er ganske enkelt ved at skære overflødige ord væk. Gå din tale igennem ord for ord, og skær så alle de ord væk, der kan undværes. Du skal selvfølgelig være opmærksom på, at sætningerne ikke mister deres betydning.

5. Vær autentisk

Hvis du kan, så forsøg at skrive din tale direkte fra hjertet. Hvis du tør at dele en personlig historie i din tale, så garanterer vi, at du får skabt en ægte forbindelse til publikum eller dine gæster. Det virker altid tillidsvækkende, hvis du som taler tør give noget af dig selv.

6. Tal ikke bare – sig noget vigtigt

Sørg altid for at have målet om at skrive dit livs tale, når du sætter dig ved tastaturet. Hvis du sigter efter det, så løfter du helt naturligt barren for, hvad du egentlig kan præstere, og du tvinger automatisk dig selv til at yde dit ypperste.

Modellen her er lavet ved blandt andet at kigge på, hvordan Barack Obamas tidligere taleskriver Adam Frankel greb det an, når han skulle skrive præsidentens taler.

Har du brug for endnu mere hjælp, så tag kontakt til os. Vi vil hellere end gerne hjælpe dig videre med din næste tale.

Kontakt Danske Taleskrivere

Har du brug for hjælp til at skrive en tale? Så kontakt os med det samme!

    Har du læst?