Sådan slipper du af med frygten for at holde tale eller oplæg

En enkel øvelse med papir og pen kan forebygge din nervøsitet før en tale, præsentation eller en jobsamtale.

Mange oplever, at nerverne sætter ind, når de bliver bedt om at holde en tale eller et oplæg. Nu viser ny forskning, at noget så simpelt som at skrive sine bekymringer ned kan mindske angsten og gøre det lettere at stille sig op foran et publikum.

Så hvis du er typen, der kæmper med angst for at tale foran andre, kan du lære at tøjle den bedre ved rent faktisk at forholde dig til frygten.

Skriv dine katastrofetanker ned

Øvelsen, som du skal igennem, er meget simpel. Den kræver ingen forudgående færdigheder. Du har kun brug for et stykke papir, en kuglepen og selvfølgelig viljen til at se dine egne katastrofetanker i øjnene.

Helt konkret skal du med papir og kuglepen besvare et spørgsmål, der skal identificere, hvad du egentlig er så bange for. Skriv starten på sætningen: “Når jeg skal tale foran andre, er jeg bange for at…” ned. Nu er din opgave at færdiggøre sætningen. Det kan være din katastrofetanke handler om at glemme, hvad du skal sige. Det kan være, du er nervøs for at blive rød i hovedet eller sige noget dumt.

Du skal altså tømme dit hoved for frygttanker, der rumsterer. Det er vigtigt, at du skriver alle dine tanker ned – uanset hvor fjollede de lyder.

Vurder risikoen for at katastrofen indtræffer

Efter du har skrevet dine katastrofetanker ned, skal du udvælge en af dem. Din opgave bliver nu at vurdere, hvor sandsynligt det er, at din frygt bliver til virkelighed.

Når du har sat en sandsynlighed på din skræk, så tillad dig selv at tænke videre – også selvom det giver dig ubehag. Nu skal du spørge dig selv, hvor sandsynligt det er, at din største skræk bliver til virkelighed, og hvad konsekvensen i så fald ville være.

Hvis din katastrofetanke handler om frygten for at sige noget forkert, skal du altså vurdere, hvor sandsynligt det rent faktisk er.

Hvis du for eksempel er ekspert og bliver bedt om at holde et oplæg inden for dit felt, vil det være ret usandsynligt, at du kommer til at falde igennem. Men hvis det endelig skulle ske, at du kludrer rundt i stoffet, så vil dit publikum måske ikke engang lægge mærke til det, eller i hvert fald have glemt det dagen derpå. Det vil altså sige, at konsekvensen ikke rækker særligt langt ind i fremtiden.

Rationel tænkning kan bekæmpe angst

Når du sætter ord på din frygt og visualiserer konsekvenserne, hjælper du altså din hjerne med at sætte frygten i perspektiv. Ofte vil du opdage, at selv hvis det går galt, er konsekvensen ikke katastrofal.

Du kan på den måde mindske din præstationsangst og forhindre, at det udvikler sig stort inde i hovedet.

Din egne fortællinger definerer din succesrate

Hvordan du taler om din frygt, påvirker også, hvordan du føler den. Siger du “jeg går i panik” til dig selv, bekræfter du en voldsom reaktion. Hvorimod en italesættelse som “jeg er nervøs” er langt mere neutralt.

Så find en konstruktiv måde at tænke og tale om din angst på. Det gør det meget lettere at fokusere på det, du vil sige – fremfor på det, der potentielt kan gå galt.

Flere talere og undervisere anbefaler allerede at bruge øvelsen mod nervøsitet. Det er en simpel, gratis metode, der kan give dig mere ro, næste gang du skal åbne munden foran andre.

Har du brug for hjælp, så tøv endelig ikke med at kontakte os. Vi sidder klar til at hjælpe dig på info@dansketaleskrivere.dk.

Kontakt Danske Taleskrivere

Har du brug for hjælp til at skrive en tale? Så kontakt os med det samme!

    Har du læst?