Bestman-talen: Her er guiden du bør følge

Det er ofte med blandede følelser og ærefrygt, når mænd siger ja til at være bestman. Det er jo en kæmpe ære at blive tildelt opgaven at stå ved siden af gommen i kirken, men det betyder også indirekte at man forpligter sig på at holde en bestman-tale. Det er en opgave, som får rigtig mange til at blive nervøse.

Men vi har samlet nogle gode råd, der gerne skulle hjælpe dig til at skrive en god bestman-tale, så du forhåbentlig kan pakke den værste nervøsitet væk.

Du er den, der kender gommen bedst – udnyt det: Fortæl de sjove anekdoter om gommen. Fortæl gerne hvorfor du tror, at bruden er faldet for din bedste kammerat. Det må gerne være lidt sjovt, men kun hvis det er naturligt for dig at være på.

Vær kun sjov, hvis du er det af natur: Mange drømmer om at holde sjove taler. Vi møder ofte den forsørgelse, når vi skal hjælpe vores kunder. Men det er et lidt svært ønske at imødekomme, især hvis den, der skal holde talen ikke er naturligt sjov og nyder at være på. Hvis du ønsker at være sjov, så anbefaler vi, at du går minderne igennem, og finder de sjoveste og mest komiske oplevelser, du har haft med gommen. Men husk at det ikke må udstille gommen negativt, så det må kun være bitte små særheder. Måske har gommen et usandsynligt talent for at komme for sent til aftaler, eller måske kan han ikke udstå fisk, hvilket du selvfølgelig har en sjov anekdote, der illustrerer.

Tag ikke gæsterne til gidsler: Anekdoter er gode, men de må aldrig blive pinlige. Det duer ikke at afsløre intime hemmeligheder i bestman-talen. Det er en god huskeregel, at bedstemor skal kunne høre tale uden at blive stødt eller forarget.

Husk at talen høres – den læses ikke: Gode taler er skrevet efter de regler, der gælder for mundtlig kommunikation. Det betyder, at vi ofte anbefaler, at du siger din tale højt i stedet for at skrive den ned. Snak højt med dig selv – sætning for sætning, så får du et langt bedre og mundret resultat.

Øv dig, så du kan talen udenad: Hvis du er nervøs så hjælper det med god forberedelse. Det er en god regel at forsøge at lære sin tale udenad. Det virker altid langt bedre, når en taler ikke er afhængig af et manuskript. Det gør ikke spor, at du kigger ned i det engang imellem, men det bedste resultat kommer, når du kan kigge hovedpersonen i øjnene.

Husk at trække vejret: Hvis du har en tendens til at blive nervøs, så kan du godt risikere at trække vejret med den øverst del af brystkassen, hvilket kun er med til at forstærke følelsen af nervøsitet. Så hvis du mærker nervøsiteten, så sørg for at trække vejret dybt nogle gange, inden du rejser dig op for at tage ordet.

Få øjenkontakt med hovedpersonen: Det viser et stort mentalt overskud, hvis du kan slippe manuskriptet lidt og holde øjenkontakt med brudeparret, som du henvender dig til.

Har du brug for mere hjælp, så står vi altid parate til at hjælpe dig.

trine
info@kaspererling.dk